“Resultaten uit zes jaar werken met verkeersdata” door De Verkeersonderneming

De Verkeersonderneming heeft als doel om de bereikbaarheid te verbeteren. Daarvoor is het nodig om precies te weten waar en waardoor files ontstaan en welke groepen mensen dan op de weg zitten. Het data-analyseteam van De Verkeersonderneming is hierin gespecialiseerd. Met diverse databronnen meten zij waar files ontstaan, op welke tijdstippen ze beginnen en waar de automobilisten vandaan komen en naar toe gaan. Aan het team de taak om de diverse (data) bronnen aan elkaar te koppelen en te analyseren. Deze analyses vormen de basis voor belangrijke keuzes in de projecten.

Zo leidde het tot de focus op bestelbusjes op de A20, het aanpassen van de spitstijden voor Wild van de Spits en veranderde openingstijden van de Algerabrug. Het biedt bovendien de mogelijkheid om tijdens projecten bij te sturen, waardoor de doelstellingen van het project (spitsmijdingen) makkelijker gehaald worden. Binnen de verschillende Beter Benutten regio’s is De Verkeersonderneming de enige organisatie met een eigen data-analyseteam.

Programma

De Verkeersonderneming gaat tijdens de introductie in op het gebruik van verkeersdata en op de ervaring met zes jaar werken met verkeersdata.

  • Welke eisen zijn er voor een goede databron en waar vind je goede bronnen?
  • Hoe verzamel je vervolgens data en waar moet je op letten?
  • Hoe geeft je de juiste waarde aan wat je verzameld hebt?
  • Hoe werk je vervolgens met die data? Hoe breng je in praktijk wat je gevonden hebt?

Terug